Technieken | Meest gestelde vragen

Techniek

Ik wil een kunststof product laten maken. Welke technieken zijn er?

Plastica Thermoforming biedt verschillende technieken aan om kunststof te verwerken met name vacuümvormen maar ook technieken als draperen, blazen, buigen, zetten en persen.
Tevens is het mogelijk om uw prototypes te laten 3D printen!

Wat is het verschil tussen vacuümvormen en thermovormen?

Thermovormen, oftewel thermoforming, is de overkoepelende term voor het met warmte vervormen van kunststof. Hieronder vallen de technieken vacuümvormen, draperen, blazen, buigen, zetten en persen. Over het algemeen worden thermovormen en vacuümvormen gezien als dezelfde techniek.

Wanneer gebruik ik welke techniek?

Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals onder andere het ontwerp, soort materiaal en seriegrootte. Elke aanvraag is uniek. Om u een juist antwoord op deze vraag te geven, kunt u het beste contact met ons opnemen. Wij geven u graag een vrijblijvend advies.

 

Materialen

Welke materialen zijn geschikt voor vacuümvormen?

Er is een wijde variatie in materialen die geschikt zijn voor vacuümvormen. We hebben zowel helder en transparant kunststof als kunststof in nagenoeg alle kleuren tot onze beschikking, zoals ABS, ASA, HDPE, PC, PET-G, PMMA, PPC, PS, PSU en PVC. Wilt u meer weten over de mogelijke materialen? Bekijk dan onze pagina materialen. Wilt u graag weten welk materiaal geschikt is voor uw product? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen voor advies.

 

Ontwerp

Hoe maak ik mijn idee uitvoerbaar?

Het begin natuurlijk met een goed ontwerp. Om uw idee te laten uitvoeren is er een 3D tekening nodig. Bij het maken van een 3D tekening staat ons team van professionele engineers voor u klaar. Wij denken met u mee, helpen met het ontwerp of nemen het tekenwerk compleet voor u uit handen.

Waaraan moet mijn ontwerp voldoen?

Een ontwerp moet wel vacuümvormbaar zijn. Hiervoor zijn een aantal richtlijnen, zie de richtlijnen op de ontwerppagina. Wilt u een persoonlijk advies aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend advies.

 

Matrijzen

Kan ik mijn matrijs bij jullie laten maken?

Indien u besluit uw ontwerp te laten thermovormen, is hiervoor een matrijs benodigd. Ook hierin kunnen wij u ontzorgen. Wij vervaardigen voor u een matrijs uit PU-schuim of uit aluminium.

Wat is het verschil tussen een matrijs uit PU-schuim en aluminium?

PU-schuim is goedkoper dan aluminium. Het is daarentegen wel minder stevig en daarom beter geschikt voor kleine series. Aluminium is een stuk duurzamer en gaat langer mee. Aluminium is daardoor geschikter voor grote series. Voor meer informatie zie mallen en matrijzen

 

Nabewerkingen

Is een nabewerking altijd nodig?

Een nabewerking is altijd noodzakelijk na vacuümvormen. Een nabewerking kan zijn 5-assig cnc frezen, zagen, bramen of stansen. Ook kunnen wij voor u de assemblage verzorgen. Meer informatie vindt u op de pagina nabewerkingen en de pagina assemblage.

 

Prototyping

Snel een prototype laten maken?

Ook dat kunnen wij bij Plastica Thermoforming voor u verzorgen. Door middel van rapid prototyping kunnen wij in principe binnen 24 uur een tastbaar prototype voor u maken.

Wat houdt Rapid Prototyping in?

Met Rapid Prototyping wordt zeer snel een tastbaar model van uw ontwerp gemaakt aan de hand van een 3-D CAD programma. Voor meer informatie zie Rapid Prototyping.