Technieken | Materialen Materialen

De meest uiteenlopende soorten kunststof

Wij kunnen de meest uiteenlopende soorten kunststof verwerken voor uw vormdelen.
U kunt hierbij denken aan ABS, PC, PET-G, PMMA, PS of (HD)PE
Ook zijn er combinaties van verschillende materialen mogelijk of bijzondere eigenschappen zoals bijvoorbeeld kunststof wat UV bestendig is of kunststof wat brandvertragend is.
Uiteraard zijn ook bijna alle kleuren kunststof leverbaar met een matte of juist een hoogglans afwerking.
We kunnen zelfs bedrukte kunststofplaten met de meest uiteenlopende afbeeldingen vacuümvormen.

Vacuümvormen met heldere of transparante kunststoffen

Wilt u een product uit helder kunststof laten vacuümvormen? Wij bieden u hiervoor een aantal heldere kunststof materialen, waarmee wij voor u het gewenste product kunnen vacuümvormen. De heldere kunststoffen die we gebruiken voor het vacuümvormen zijn:

PMMA: Plexiglas, oftewel acrylaat, wordt vaak gebruikt ter vervanging van glas. Het is lichter dan glas en te vervormen in allerlei producten en verkrijgbaar in nagenoeg alle kleuren. PMMA wordt bijvoorbeeld toegepast voor het produceren van afdekkappen. Een nadeel van PMMA is de brandgevoeligheid, wat het ongeschikt maakt voor de automotive industrie. Verder is het materiaal krasgevoelig en na vacuümvormen wordt het bros en is het niet meer slagvast.

PC: Polycarbonaat, ook wel Lexaan of Macrolon genoemd, is een stevig materiaal, dat als grote voordeel heeft dat het hoge temperaturen aankan en zelfdovend is. Dit maakt het materiaal zeer geschikt voor de automotive industrie.

PET-G: Ligt qua eigenschappen tussen PMMA en PC in. PET-G is erg geschikt voor vacuümvormen. Het materiaal is chemisch resistent en is daardoor geschikt voor de levensmiddelen- en de medische industrie.

 

Andere kunststoffen

ABS: Een vormvast materiaal, met weinig kruip. Dit maakt ABS geschikt voor starre voorwerpen, bijvoorbeeld machine kappen en andere beschermkappen. ABS is echter wel gevoelig voor weersomstandigheden, zoals vocht, zuurstof en UV-licht, wat de kwaliteit kan aantasten.

ABS PMMA: ABS met een PMMA toplaag is uitermate geschikt voor buitentoepassingen of onderdelen welke chemisch gereinigd worden. Dit materiaal is verkrijgbaar in zowel hoogglans als ook in semi-mat of mat en is wat brosser dan ABS ASA.

ABS ASA: Een UV stabiel en weerbestendig materiaal met brede toepassingen in de automotive industrie, maar ook geschikt voor behuizingen van elektrische apparaten en andere apparaten. Niet in hoogglans verkrijgbaar, wel een taai soort kunststof.

HDPE: HDPE is vrij zacht en taai. Het is vochtafstotend en heeft een goede weers- en chemische bestendigheid. HDPE kent vooral toepassing in de apparatenbouw en is erg duurzaam. Dit materiaal is echter wat moeilijker te vacuümvormen.

Met nerf of structuur

Het is ook mogelijk om vormdelen te maken van kunststofplaten met een nerf of een structuur.
Deze structuur kan zorg dragen voor een mooie en nette uitstraling van uw (eind) product.
Een bijkomend voordeel is dat uw vormdeel hierdoor een stuk minder krasgevoelig wordt.
Vooral bij vormdelen welke veel gebruikt worden of tegen een stootje moeten kunnen, is dit aan te raden zodat het zijn mooie uitstraling blijft behouden.

U ziet dus dat er bijna alles mogelijk is op het gebied van kunststof vormen en mocht u daarin speciale of bijzondere wensen hebben dan staan onze experts u graag te woord om u te adviseren.
U kunt ons bellen op +31 (0)164 236033 of stuur een email naar info@plastica-thermoforming.eu