Technieken | Mallen en matrijzen Mallen en matrijzen

Matrijzen in eigen huis

De vorm-mallen en matrijzen die wij gebruiken bij het vacuümvormen worden in eigen beheer gemaakt op basis van een 3D tekening, bij voorkeur een STEP of DXF file. De 3D tekening kan door de klant worden aangeleverd of onze engineers kunnen uw idee omzetten in een maakbaar 3D model. In dit model worden alle productdetails voor het vacuümvormen vastgelegd zoals dimensie, toleranties en materiaaldikte.

Wat vaak begint met een eenvoudige schets op papier, zetten wij om in een maakbaar en professioneel 3D ontwerp

Een matrijs van PU schuim of Aluminium

Wij kiezen voor een matrijs uit PU schuim (Polyurethaan) voor prototypes, 0-series of relatief vlakke vormen. Een watergekoelde aluminium matrijs wordt ingezet voor grotere series of het vormen van bijvoorbeeld polycarbonaat.

  • Het voordeel van een vorm-mal uit PU schuim ten opzichte van een aluminium matrijs is dat de kosten laag zijn en dat de mal relatief eenvoudig aan te passen is.
  • Het voordeel van een aluminium matrijs ten opzichte van een vorm-mal uit PU schuim is dat aluminium uitermate geschikt is voor grote series door de uitstekende koeleigenschappen en vormvastheid van het materiaal. Een ander voordeel van een aluminium matrijs is dat deze gekoeld kan worden door koelleidingen in de matrijs aan te brengen. Door het koelen van de matrijs kunnen we sneller produceren waardoor de prijs per product lager wordt.

Frezen, gieten of 3D printen

Naast frezen kunnen we ook een matrijs van aluminium laten gieten. Dit wordt gedaan door middel van een vorm-mal van PU schuim welke in zand gedrukt wordt en deze afdruk wordt opgevuld met vloeibare aluminium. Daarna worden de koelleidingen aangebracht en wordt de aluminium matrijs verder afgewerkt door middel van frezen.

Tevens is er de mogelijkheid om een vorm-mal/matrijs te printen door middel van een 3D-printer!

Wij hebben de nieuwste machines en technieken op het gebied van vacuümvormen en thermovormen in huis; er is dus heel veel mogelijk.

Neem dus snel contact met ons op via info@plastica-thermoforming.eu of bel naar: +31 (0)164 23 60 33